Formel Vee's intåg i Sverige

Premia ̈rFormel Vee introducerades 1965 i Sverige då Scania Vabis (numera Svenska Volkswagen) hyrde in 10 bilar från Holland och arrangerade en landskamp mellan Sverige och Nederländerna. Tävlingen gick på Ring Knutstorp den 12 september och Nederländerna vann.

Förare var Daan Constandse, Evert Jan Groen, bröderna David samt en som körde under synonymen Jaansen. De svenska förarna var Anders Josefsson, Egert Haglund, Picko Troberg, Yngve Rosqvist och Gunnar Persbergarn. Dessutom körde Curt Johansson och Esso Gunnarsson i varsin byggsats från USA dvs. Beach Car.

I och med denna tävling var en ny klass i gång i Sverige. Bilar började byggas från Burträsk (RPB) i norr till Båstad (Hansen) i söder. Förutom dessa två populära fabrikat fanns det bland annat BMvee, Dolling, Austro och GMS.

Det första riksmästerskapet kördes 1966 både på racing- och isbana. Klassen var mycket populär med ca 70 deltagare per tävling. Bilen var byggd på VW komponenter vilket gjorde att många kunde åka racerbil till en rimlig kostnad.

Mästare detta första år blev Curt Johansson från Uppsala och på is Leif Hansen båda i varsin Beach Car.

På bilden leder Curt Johansson före SO Gunnarsson på Kuntstorp Ring.

Senaste inlägget

2018-12-18

Andersson

Hej på er!
Jag har bestämt mig för att börja köra Formel Vee 2020. 2019 tänker jag använda för att hitta bil, fixa den, komma och titta på så många race jag kan och lära mig så mycket som möjligt om k…

Till tråden

Webbfråga

Vad tycks om den nya webbsidan?

Kontakt

Webmaster Christer Abrahamsson Telefon 070 215 20 68 Mail Christer.Abrahamson@edstrom.se