Nu tid - Livs levande Formel Vee

Att Formel Vee Sverige är en livs levande föreningen är ingen överdrift. Att vi i Sverige samlar ett 20-tal bilar till start är ett bra bevis på detta. De som idag tävlar är de som var med från början men även helt nya inom motorsporten. Denna mix av nytt och gammalt fungerar på ett utmärkt sätt där alla hjälps åt och trivs tillsammans. När vi är hemma i våra garage eller är ute på race har vi stort stöd från de som varit med ett tag. Dvs allt från Formel Vee-konstruktörer, VW-experter och "riktiga" förare med nationella som internationella meriter.

Hur det är att tävla med en historisk racerbil är inte så enkelt att beskriva men nedan är ett försök:

Historisk racing - att tävla med en raritet

Redan vid seklets början tävlades det flitigt med bilar. Det var så de utvecklades och blev tillförlitliga. Än idag är det många aktiva runt om i världen som tävlar med dessa gamla klassiska tävlingsbilar i Historisk bilsport. Tävlingsgrenen förekommer inom både Rally och Racing.

Bilarna följer ett internationellt regelverk som bygger på att bilen i princip ska vara som den var när den tillverkades och tävlades med från början. Utom när det gäller säkerhet. Där följer utvecklingen med, för även i Historisk bilsport gasas det friskt. En annan grundregel är att en bil anses vara historisk när den är 15 år gammal. Undantag finns för till exempel en Formel 1-bil är inte konkurrenskraftig och därmed "omodern" redan efter ett par år. Bilen ska ha en internationell tävlingshandling, HTP (Historic Technical Passport), för att få starta.

I Historisk bilsport kommer föraren i skymundan av sin bil, som ofta är en raritet. Ändå är farterna höga både på asfaltsbanor och på fartsträckor i skogarna. Förare Finns det i alla åldrar, medan bilparken spänner över 70-års bilproduktion. Redan 1984 blev Historisk bilsport en självständig sportgren inom Svenska Bilsportförbundet och precis som det finns bilar från Formel Vee till Formel 1 och allt där emellan, så går det bra att tävla från hobbynivå till internationella mästerskap.

För att få tävla med historisk formelbil krävs det att man är 18 år och har licens för historisk formel.

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT