Än har vi en bit kvar till 206 bilar!

2011-03-04
Bengt-Åce Gustavsson

Hittade denna artikel av Sveneric Ericsson om Leif Hansen som jag saxat ett stycke ur.

"...samma veva var Leffe upptagen med att introducera Fvee i Sverige. Som alla vet handlade det om en formelvagnsklass med VW-delar. Enkelt och bra och framförallt billigt. Klassen blev tidernas folkklass. Det byggdes bilar eller köptes "kit" så det stod härliga till. Som mest fanns det 206 bilar registrerade hos SBF. Vid samma tidpunkt hade man i Tyskland bara 160!
-Det var skitkul att köra Fvee, säger Leffe och levererar ett kanongarv.
-Jag körde allt jag hann. Blev Riksmästare några gånger både på bana och is! Jovisst, vi stollar körde FVee på is, tyskarna trodde inte vi var kloka!

Värsta smällen

- Mitt livs värsta vurpa inträffade långt hemifrån, berättar Leif. De bästa förarna från en mängd länder hade inbjudits till en världsfinal för FVee på Grand Bahamas strax före jul och Björn Rothstein och jag var där för att representera Sverige. Jag ledde uttagningsheatet när ett stag i bakvagnen brast på min svenskbyggda RPB (Racingplast Burträsk) när jag skulle bromsa in från 160 för en hårnål. Jag for naturligtvis av och hackade i ordentligt. Sen placerades jag i syretält i fjorton dagar under jul-och nyår.
- Det var inte populärt! Käken gick av på två ställen och jag bet sönder elva tänder och så gick sju revben av. Men det kunde ju ha varit värre?

Leif har naturligtvis brakat av banan vid fler tillfällen. En av de mer bemärkta avåkningarna inträffade på Scandinavian Raceway i Anderstorp.
-Det hände under träningen inför ett race. Jag kom inte lite för fort i vänstern före bron och for av, gjorde världens saltomortal och blev stående med en ytterst ledsen 911. Smokey Åsberg & Co blev tydligen så imponerade att kurvan omgående döptes till Hansens Kurva! Det är jag faktiskt lite stolt över, även om det var ett dyrt sätt att bli "odödlig" på."

De var några fler förr om åren men vi blir fler och fler så vem vet var det slutar. Kanske vi ska ta det lite lugnare än då det begav sig, syrgastält låter inget vidare.

No ACF gallery field data found

Galleri

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT