Burträsks värstingbil fortfarande snabb

2019-11-26
Bengt-Åce Gustavsson

Historien är fantastisk. Och den lever ännu. RPB:s Formel Vee levererar fortfarande. Thomas Lundström i Burträsk har haft fina framgångar den här säsongen – med bilen som en gång tillverkades just i Burträsk. ”Det har gått otroligt bra”, säger Lundström.

Racing Plast Burträsk är en spektakulär del av motorsportshistorien. Företaget bildades i mitten av 60-talet och utvecklade på egen hand både racingbilar och tre modeller av civila bilar.

Thomas Lundström, 60 år i år, var en ung pojke under de glimrande åren. Han har inte bara många minnen, utan är i dag den person som bäst har hjälpt till att bevara historien.

– Min lågstadieskola låg bara på andra sidan fabriken. Så det här har följt mig hela livet. Det var de här bilarna man såg varje rast.

I hans garage finns två modeller från bilar tillverkade av det mytomspunna företaget Racing Plats Burträsk, RPB. Den ena är tävlingsbilen, Formel Ve, modell 1967, den andra en RPB GT från 1969.

– Min första tanke var att äga en, sedan har det här med tävlandet sakta vuxit fram.

Två års arbete

Lundström vill inte räkna antal timmar som nedlagt.

– Låt oss säga så här. Det går nog inte att räkna hem i pengar, men jag har jobbat i två år med att få bilen klar. Det har varit i stort sett all ledig tid.

Allt arbete är gjort från grunden, då bilen mer eller mindre grävdes fram när den inhandlades. Nu är den i det närmaste perfekt skick – och går minst lika bra som den gjorde som ny för lite mer än 50 år sedan.

Thomas Lundström har under året tävlat i historisk racing i klassen Formel Vee. Det är hans första år i den här tävlingsformen.

– Jag förbluffad över hur bra det har gått och hur bra jag hänger med. Det är verkligen jättekul.

Han slutade tvåa totalt i den ena av de två klasserna och noterades för två pallplatser, en andra och en tredjeplats. Totalt startar i regel mellan 20-25 bilar. Klasserna är två, en nyare och en äldre klass. Den äldre klassen är Formel Vee:s från årsmodell 65–68 och den nyare klassen, årsmodellen 69-72.

Ambitionen framöver är inte bara att tävla. I garaget finns skelettet av ytterligare Formel Vee-bilar. Projekt som finns på listan över framtiden, precis som tävlandet.

Det var de här bilarna man såg varje rast.

Fakta

Lundströms Formel Vee

Byggd: I Burträsk, 1967

Kapacitet: C:a 70-80 hästkrafter.

Hastighet: maxar uppåt 180 km/h

Värde: Raceklar runt 100 000 kr.

Tävling: Historisk racing i klassen Formel Vee.

No ACF gallery field data found

Galleri

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT