Vi gratulerar Jens Hansen på 80-årsdagen

2015-01-30
Bengt-Åce Gustavsson

Jens Hansen som byggde fantastiska bilar åt bland annat Keke Rosberg fyller 80 år. Formel Vee Sverige hyllar vår gode Formel Vee-vän med ett rungande "hurra, hurra, hurraaa"!

Nedanstående artikel är ett utdrag från en artikel skriven av Bo Lindman för Classic Motor. 

Norrländska RPB:s främste konkurrent på banorna kom från skånska Båstad. Där ritades och tillverkades Hansenbilarna av Jens Hansen, Dessa kördes, utöver av konstruktören själv, av så framgångsrika förare som Tommy Brorsson och Keijo "Keke" Rosberg. Keke skulle 1980 bli den förste nordbon någonsin som kunde titulera sig F1 världsmästare.

Jens byggde sina vinnarbilar hemma i garaget i Båstad, något som de kräsna utländska kunderna hade lite svårt att tro. Det började lite trevande med Hansen MK 1. En bil Jens Hansen själv inte var speciellt nöjd med. En av hans vänner tävlade också med den, men kallade den "Skrotus". Det säger väl en del om bilen säger Jens och skrattar gott åt minnena. MK 2 som kom till säsongen 1969 blev en mycket bättre bil, Kanske den bästa jag byggt tycker Jens Hansen idag. Men de riktigt stora framgångarna följde med modellerna Mk 3 och Mk 4 tidigt 70-tal. Det riktiga genombrottet kom 1972, då Tommy Brorsson tog hem Europa Pokalen i Formel Vee som "fabriksförare" i en Hansen. Jens fick samma år ta emot pris som bästa Formel Vee konstruktör av Volkswagenverk AG i självaste Wolfsburg. Året efter hade ryktet spridigt sig i än vidare kretsar om den duglige konstruktören och bilbyggaren i Båstad. Den då unge och lovande Keke Rosberg knackade på och bad att få köra för Hansen. Resultaten talade för sig själva. I en Hansen MK 4B blev "Keke" 1973 Finländsk, Skandinavisk och Europamästare i Formel Vee 1300. Det blev inledningen på en respektfull vänskap mellan en mästerkonstruktör och en världsmästare som håller i sig än idag, nästan 40 år senare.

Till skillnad från RPB så fortsatte Hansen att rita och bygga bilar även under Formulas Vee;s 2-förgasar epok. De senaste byggda bilarna var av 1977 års modell och fortfarande ansedda som bland det bästa i branschen. Jens Hansen brukar ofta med all rätta kallas Sveriges svar på Colin Chapman. Många vill påstå att det ändå fanns en avgörande skillnad mellan de två.  Hansenbilarna blev till skillnad från Lotus aldrig kända för att falla i bitar strax efter mållinjen. De både höll och var snabba.

No ACF gallery field data found

Galleri

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT