Anderstorp 1996 EM

1996-06-09

"Happy days again" på Anderstorp

lnternational Historic Festival på Scandinavian Raceway blev en helgjuten tillställning. Arrangerande Nya Anderstorp RC gjorde åter en kanoninsats och hade också tur med vädret. Publiken kom i mängder och inte undra på det. I depån stod 15 fullracepreparerade Formel 1-bilar som skulle ge full valuta för entréslantarna. Nostalgin riktigt flödade när Reine Wisell för första gången på 25 år fick uppvisningsköra den Lotus han en gång blev trea med i USA:s GP. Lägg sedan till EM-deltävlingar för GT- och standardvagnar plus nationella historiska heat i RHK-cupen. Enda problemet var att värmen medförde ett våldsamt åskväder under lördagsnatten, vilket var den troliga orsaken till visst mankemang med tidtagningen under söndagseftermiddagen.

Friska fläktar

Inte mindre än 30 bilar kom till start i Formel Äldre, med Formel Junior-, Formel Vee och Midgetbilar i startfältet. Bland Formel Juniorbilarna har äntligen Horst Brüning fått konkurrens. In som en frisk fläkt har göteborgaren Jörgen Carlsson kommit med nyrestaurerad bil. Det handlar om en Merlyn Formel Junior av 61-års modell. Bilen som Jörgen kör i F-klassen, fick han av en händelse höra talas om när han jobbade i USA. Mannen som ägde bilen innan den person som Jörgen köpte bilen av, hade inte använt bilen speciellt mycket. Han hade den hängande på väggen i en fashionabel lägenhet på Manhattan i New York!

Trots ovanan vid bilen klippte Jörgen till med klart snabbaste träningstid i heatet före kombattanterna i FV-klassen, Mats Lundvall och polkagristillverkaren Axel G Madsen. Bland Midgetbilarna hade Göran Anderberg snabbaste tid med sin Alfa Dana JAP.

När starten gick var Jörgen outstanding med sin Merlyn och ledde från start till mål. Bakom honom bjöd emellertid FV-förarna Lundvall och Madsen på en härlig fight racet igenom. Det blev till slut Madsen som knep andraplatsen. Lundvall är nykomling inom racingen trots sina 47 år och visar att det aldrig är för sent att börja. Bland Midgetbilarna tog Per Hågeman en klar seger före Lars-Göran Hagman och Allan Göransson. Ett tag var Peter Kumlin uppe i täten, men fick släppa när förgasaren började trilla isär...

No ACF gallery field data found

Galleri

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT