SSM Knutstorp 2021

2021-07-07

Comeback för Svenskt Sportvagnsmeeting

I helgen kördes Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Det var ett glatt återseende, eftersom man tvingades ställa in tävlingen i fjol. De fick till och med ha lite publik. Ca 1000 personer tog chansen att få se sportvagnar och historiska racerbilar i sin naturliga miljö! Närmare 250 bilar kom till start under tävlingen, vilket också är en fantastiskt bra siffra med tanke på allt som har varit. Helgen bjöd verkligen på ett växlande väder. Allt från strålande sol till monsunregnskurar med inslag av åska!

Formel Vee

Formel Vee-gänget bjöd som vanligt på tät och spännande racing. John Öhlers gjorde helgens grövsta tjuvstart! Jag tror att han startade redan på den tredje lampan! Han drog med sig två förare till som också tjuvstartade, men det blev fel i rapporteringen för Öhlers hade startnummer 183 och funktionärerna sade felaktigt att det var 83 som hade tjuvstartat. Därmed fick Nettan Oliw ta straffet. Hon överklagade och fick därmed slippa det felaktiga straffet medan Öhlers kom undan eftersom ingen hade lagt protest mot honom.

Det var kamp om segern in i det sista. Richard ”Lillen” Persson, kunde avgöra till sist före Johan Lund, Anders Tjärnlund och Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson. Dessa fyra gick i mål inom två sekunder. Inledningsvis var även Pontus Bencsik med i tätgruppen, innan han for av med styrningsproblem. Tjärnlund vann B-klassen före Janne Lindqvist och Magnus Rugsveen.

Andra racet blev minst lika spännande. Tättrion med Persson, Lund och Johansson låg och kämpade mot varandra. När de skulle åka ned i Liton på det tionde varvet blev det lite för trångt. Persson fick en rejäl flygtur, men han landade på hjulen. Dock körde han åt sidan och bröt. Johansson vann före Lund och Lindqvist. Det blev en märklig utveckling i resultatlistan för bakom Lindqvist var det inte mindre än fem B-förare innan nästa C-förare. Tjärnlund kom tvåa i B före Thomas Lundström.

Formel Ford

Johan Lund försvann redan på kvalet då han förivrade sig och satte bilen i en däckstrave!

Håkan Tagesson tog en klar ledning i Formel Ford-heatet, men han var lite för gasglad så han gjorde en liten piruett efter korta rakan. Det räckte för att tappa ledningen i racet. Roland Svensson var påpasslig och tog segern före Nicklas Nilsson och Tagesson. Det var ruskigt jämnt på slutet för alla tre gick i mål inom en sekund. Hans Hillebrink vann Formel Vee dubbelförgasarklassen före Dick Österback.

Det regnade under det andra racet. Det passade den gamle rallyföraren Tagesson bra och han tog ledningen i loppet, men det passade Hillebrink ännu bättre. I Formel Vee med dubbelförgasare får man använda riktiga regndäck med betydligt bättre grepp än Formel Fordarna. Hillebrink jobbade sig upp genom fältet och övertog ledningen. Hillebrink vann före Ford-trion: Tagesson, Svensson och Nilsson.

Nästa tävling för den racerhistoriska cupen körs på Mantorp Park i mitten av augusti.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Galleri

Formel Vee
Sverige

Copyright © Formel Vee Sverige
Designed by Bloms IT